Proč bychom měli volit č. 3 - sdružení CESTA?!

05.09.2010 15:54

Je proto jistě hodně důvodů, já bych se chtěl pozastavit u jednoho z nich. Je jím skutečnost, že kandidát a posléze zastupitel je vázán slibem voličům, že naplní, nebo alespoň, že bude usilovat o plnění volebního programu, pokud možno ve všech jeho bodech. Jaká však bývá skutečnost?

U některých nových nezkušených zastupitelů, kteří neumí unést trochu popularity, se jim z řady věcí zatočí hlava a nedokážou střízlivě rozlišovat, co je příležitost dostat se do médií, moci se k některým věcem veřejně vyjádřit, zvládnout někdy až dotěrnost novinářů a dokázat moudře nebo alespoň rozumně a neukvapeně odpovědět v intencích svého svědomí a volebního programu. Při hlasování pak neví, zda hlasovat „pro“ nebo „proti“ nebo využít práva „zdržet se“.

Ta druhá skupina zastupitelů jsou zastupitelé, kteří kandidovali vícekrát a jsou v zastupitelstvu města tak říkajíc domestikovaní. Vědí již dobře, jak se orientovat, osobují si právo promlouvat do koaličních uskupování či vyjednávání, u všeho chtějí nebo dokonce musí být, zvláště, když z toho budou mít. Nepromarnit žádnou příležitost, mít většinu nebo alespoň s tou většinou jít a podílet se na strategii volebního období. Řadu problémů nedomýšlejí do konce, bez ohledu na to, zda je to pro občany dobré či nikoliv. Důležité přece je, že jsou viditelní svými příspěvky a názory na zastupitelstvu, před médii a když se na něj občané obrátí o výklad nebo zdůvodnění, nejsou, v lepším případě, schopni svůj názor obhájit, v tom horším případě se občanům vyhýbají. Přeci pro ně je důležité udržovat „styky na úrovni“!

Oba uvedené případy se v našem zastupitelstvu vyskytují, oba jsou pro občany rizikové a málo až vůbec přijatelé. Jaký má být vlastně zastupitel města, aby byl přínosem pro občany, pro město?

Podle mého názoru to musí být občan jako každý jiný, který se nepovyšuje, neboť ví, že je v zastupitelstvu pro občany, nikoliv za účelem svého prospěchu. Musí si být vědom toho, že je službou občanům, a to vyžaduje hlubokou pokoru a úctu ke všem, zvláště těm, kteří jej volili. Z takového člověka musí vyzařovat duch moudrosti a rozvážnosti, který jde na zastupitelstvo připraven, umí v klidu, ale pozorně a moudře reagovat na podněty svých kolegů, úřadu, ale především občanů. Naslouchá jejich potřebám (i když musí umět také rozlišovat) a vynasnaží se pomoci zejména těm nejpotřebnějším, které po celé volební období neztrácí ze zorného úhlu. Jeho šlechetné a dobré srdce se samo dostane do popředí a stane se respektovanou osobností i u nekoaličních partnerů, kteří brzy začnou vnímat nejen jeho rozvážná jednání, budou schopni vést s ním seriózní dilaog, ale posléze budou pro jeho návrhy i zvedat svou ruku.

Jsem přesvědčen, že v našem sdružení Cesta jsou takové osobnosti, nebo se jimi mohou brzy stát. Musí se jim taková příležitost dát. A tuto příležitost voliči z Litvínova mají možnost dát těmto lidem z našeho sdružení o těchto komunálních volbách dne 15. a 16. října tohoto roku.

Pevně věřím, že prostřednictvím kandidátů sdružení Cesta - volební číslo 3 - budete volit i v této hospodářsky těžké době cestu k nejlepšímu. Upřímně to přeji všem voličům a celému našemu městu.


V hluboké úctě


Ing. František Koňařík
zastupitel města v letech 1990 - 1994 a 1998 - 2002
 

Zpět